Szukaj
Close this search box.

Wałkowarki

Wałkownice do ciasta z linii Queen są solidne i mocne, ponieważ w całości wykonane są z malowanego metalu i stali nierdzewnej. Zostały zaprojektowane, aby przetrwać przez długi czas i gwarantować dużą niezawodność, zapewniając przy tym maksimum precyzji podczas wyrabiania ciasta. W swojej ofercie posiadamy wałkowarki marki RAM:

  • ręczne (modele: Q50B/Q50S; Q500; Q600 oraz Q670)
  • półautomatyczne (model: QMT670)
  • automatyczne (modele: QT670; QTP670; QTP715)

 

Wybierając wałkowarkę ciasta, należy wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby danego zakładu i zakres produkcji. Wałkowarki manualne wymagają większego udziału i wyczucia pracownika, podczas gdy modele półautomatyczne i automatyczne zapewniają większą kontrolę, powtarzalność i wydajność, ale są bardziej kosztowne przy zakupie.


Bardziej zaawansowane modele wałkowarek RAM zostały wyposażone w zautomatyzowane rozwiązania, które:

  • poprawiają wydajność produkcji,
  • minimalizują czas potrzebny na przygotowanie maszyny do pracy,
  • zapewniają doskonałą powtarzalność wyrobów,
  • eliminują błędy i różnice wynikające z personalnych zmian obsługi.

 

Wśród funkcji zautomatyzowanych znajdują się:

  1.  Zwijacz ciasta na wałek, który automatycznie spowalnia obroty, zapewniając równomierne nawinięcie ciasta na wałek.
  2. Zmiana kierunku przesuwu taśm.
  3. Ustawianie grubości wstęgi ciasta. Dzięki temu operator maszyny może precyzyjnie kontrolować żądane parametry wyrobu.
  4. Sposób sterowania: za pomocą zaawansowanego ekranu dotykowego o przekątnej 7 cali. Ekran ten jest wyposażony w intuicyjne piktogramy, co ułatwia obsługę maszyny. Ponadto, zyskujemy możliwość przechowywania do 100 receptur, co daje dokładną powtarzalność zwłaszcza w produkcji różnorodnego asortymentu.
  5. System dwóch różnych prędkości każdego z dwóch ramion (ciasto kruche).
  6. Posypywacz mąki, który w modelach w pełni zautomatyzowanych jest instalowany standardowo a w modelach półautomatycznych jako funkcja opcjonalna.

 

Najważniejsze różnice w parametrach między wałkowarkami RAM:
Wałkowarki manualne:

  • Szerokość taśmy: 584 mm (tzw. „60”).
  • Długość taśmy jednego ramienia: 140 cm
  • Prędkość przesuwu taśmy: 35 m/min.
  • Grubość wałkowania – rozstaw wałków (wysokość kęsa ciasta): 0-50 mm.

 

Wałkowarki półautomatyczne i automatyczne:

  • Wzmocnienie stołu do zainstalowania zestawu tnącego różne kształty (pizza, trójkąty): Opcjonalne w wałkowarkach półautomatycznych i standardowe w modelach automatycznych.
  • Szerokość taśmy: półautomat 654 mm (tzw. „670”); automat: 654 mm (tzw. „650”)
  • Długość taśmy jednego ramienia: 120 lub 200 cm
  • Prędkość przesuwu taśmy: 10-60 m/min.
  • Grubość wałkowania – rozstaw wałków (wysokość kęsa ciasta): 0-60 mm.