Wałkowarki
Wałkownice do ciasta z linii Queen są solidne i mocne, ponieważ w całości wykonane są z malowanego metalu i stali nierdzewnej. Zostały zaprojektowane, aby przetrwać przez długi czas i gwarantować dużą niezawodność, zapewniając przy tym maksimum precyzji podczas wyrabiania ciasta. W swojej ofercie posiadamy wałkowarki marki RAM:
- ręczne (modele: Q50B/Q50S; Q500; Q600 oraz Q670)
- półautomatyczne (model: QMT670)
- automatyczne (modele: QT670; QTP670; QTP715)
Wybierając wałkowarkę ciasta, należy wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby danego zakładu i zakres produkcji. Wałkowarki manualne wymagają większego udziału i wyczucia pracownika, podczas gdy modele półautomatyczne i automatyczne zapewniają większą kontrolę, powtarzalność i wydajność, ale są bardziej kosztowne przy zakupie.
Bardziej zaawansowane modele wałkowarek RAM zostały wyposażone w zautomatyzowane rozwiązania, które:
- poprawiają wydajność produkcji,
- minimalizują czas potrzebny na przygotowanie maszyny do pracy,
- zapewniają doskonałą powtarzalność wyrobów,
- eliminują błędy i różnice wynikające z personalnych zmian obsługi.
Wśród funkcji zautomatyzowanych znajdują się:
- Zwijacz ciasta na wałek, który automatycznie spowalnia obroty, zapewniając równomierne nawinięcie ciasta na wałek.
- Zmiana kierunku przesuwu taśm.
- Ustawianie grubości wstęgi ciasta. Dzięki temu operator maszyny może precyzyjnie kontrolować żądane parametry wyrobu.
- Sposób sterowania: za pomocą zaawansowanego ekranu dotykowego o przekątnej 7 cali. Ekran ten jest wyposażony w intuicyjne piktogramy, co ułatwia obsługę maszyny. Ponadto, zyskujemy możliwość przechowywania do 100 receptur, co daje dokładną powtarzalność zwłaszcza w produkcji różnorodnego asortymentu.
- System dwóch różnych prędkości każdego z dwóch ramion (ciasto kruche).
- Posypywacz mąki, który w modelach w pełni zautomatyzowanych jest instalowany standardowo a w modelach półautomatycznych jako funkcja opcjonalna.
Najważniejsze różnice w parametrach między wałkowarkami RAM:
Wałkowarki manualne:
- Szerokość taśmy: 584 mm (tzw. „60”).
- Długość taśmy jednego ramienia: 140 cm
- Prędkość przesuwu taśmy: 35 m/min.
- Grubość wałkowania – rozstaw wałków (wysokość kęsa ciasta): 0-50 mm.
Wałkowarki półautomatyczne i automatyczne:
- Wzmocnienie stołu do zainstalowania zestawu tnącego różne kształty (pizza, trójkąty): Opcjonalne w wałkowarkach półautomatycznych i standardowe w modelach automatycznych.
- Szerokość taśmy: półautomat 654 mm (tzw. „670”); automat: 654 mm (tzw. „650”)
- Długość taśmy jednego ramienia: 120 lub 200 cm
- Prędkość przesuwu taśmy: 10-60 m/min.
- Grubość wałkowania – rozstaw wałków (wysokość kęsa ciasta): 0-60 mm.