Komory szokowe
W swojej ofercie posiadamy komory szokowe marki Tecnomac nadające się do piekarnictwa, cukiernictwa, gastronomii czy lodziarstwa.
Proces schładzania szokowego uzyskany przy użyciu wysokowydajnych i zaawansowanych technologicznie schładzarek szokowych to najlepsza metoda przedłużenia okresu przydatności do spożycia żywności i składników, zawsze zapewniająca świeżość i aromat. Zastosowanie chłodziarek szokowych najnowszej generacji zwiększa produktywność i wydajność działalności gastronomicznej, cukierniczej i piekarniczej, upraszczając złożone etapy przygotowywania i umożliwiając stosowanie większego wyboru składników. Ponadto urządzenie to jest niezbędnym narzędziem do zakończenia cyklu produkcji lodów.
Korzyści z korzystania komór szokowych:
Rozmnażanie się bakterii jest bardzo intensywne, gdy żywność ma temperaturę od +65°C do +10°C. Przy temperaturze około +37°C liczba bakterii podwaja się co 20 minut. Chłodziarki szokowe Tecnomac pozwalają szybko „przekroczyć” zakres niebezpiecznych temperatur, osiągając temperaturę rdzenia żywności do +3°C w mniej niż 90 minut. Minimalizuje to ilość bakterii w żywności po ugotowaniu, poprawiając jej jakość, właściwości organoleptyczne i bezpieczeństwo.
Szybkie schładzanie/zamrażanie wydłuża okres przydatności do spożycia żywności, dając operatorowi więcej czasu na wykorzystanie żywności, co znacznie zmniejsza ilość odpadów.
Posiadamy 4 serie komór szokowych:
Black Kube – solidne i praktyczne
Black Kube to najprostsze rozwiązanie do zarządzania i organizacji pracy w piekarni lub kuchni każdej restauracji czy cukierni. Wydajna, solidna i niezawodna seria schładzarek Black Kube zapewnia optymalne zarządzanie chłodzeniem, od cyklu schładzania do zamrażania, w tym także doskonałe utwardzanie powierzchni misek do lodów.
Najważniejsze funkcje serii Black Kube:
SZYBKIE CHŁODZENIE
Dwa różne cykle szybkiego schładzania, oba do schładzania produktów od +95°C do +3°C w środku w ciągu półtorej godziny. Cykl miękki jest przeznaczony do delikatniejszej żywności lub preparatów, podczas gdy cykl twardy należy stosować do żywności o większej gęstości i produktów o dużych rozmiarach.
Każdy cykl schładzania kończy się automatycznym zakonserwowaniem produktu w temperaturze +2°C wewnątrz komory.
ZAMRAŻANIE SZOKOWE
Jeden cykl do zamrażania produktów do -18°C w środku, skuteczny jest w przypadku gęstych, tłustych i dużych produktów.
Na koniec każdego cyklu automatyczna konserwacja produktu ustawiana jest na -25°C wewnątrz komory.
PRODUKCJA LODÓW
Przydatny cykl do zakończenia produkcji lodów, aby zapewnić ich nienaganną konsystencję i kremowość do ich ekspozycji lub konserwacji.
eVent – wydajne i wszechstronne schładziarki szokowe
Funkcja chłodzenia, zamrażania, rozmrażania i lodów. eVent to kompletne i wydajne urządzenie, które pozwala na prawidłowe i praktyczne zarządzanie chłodzeniem w każdej kuchni i zakładzie. eVent jest wydajny i kompaktowy, pozwala doskonale zorganizować procesy przygotowywania posiłków i konserwować produkty.
Najważniejsze funkcje serri eVent:
SZYBKIE CHŁODZENIE
Cztery różne cykle do wyboru, aby zapewnić delikatne lub intensywniejsze szybkie schładzanie produktu. Od +95°C produkt może osiągnąć w ciągu 90 minut +3°C w środku, zachowując wszystkie swoje właściwości organoleptyczne.
Każdy cykl schładzania kończy się automatycznym zakonserwowaniem produktu w temperaturze +2°C wewnątrz komory.
ZAMRAŻANIE SZOKOWE
Cztery wstępnie ustawione cykle zamrażania, aby spełnić wszelkie wymagania dotyczące zamrażania. Od +95°C produkt może w ciągu 4 godzin osiągnąć -18°C w środku, w pełni przestrzegając norm HACCP. Na koniec każdego cyklu automatyczna konserwacja produktu jest ustawiana na -25°C wewnątrz komory.
ROZMRAŻANIE
Dedykowana ikona tymczasowego cyklu rozmrażania poprzez wymuszoną wentylację, która zachowuje właściwości organoleptyczne produktów i ich wagę.
FUNKCJA LODÓW
Cykl czasowy łączy skrupulatną kontrolę temperatury i prędkości wentylatorów, aby uzyskać prawidłowe utwardzenie powierzchni foremek do lodów: proces niezbędny do ich prawidłowego eksponowania lub konserwacji.
ChillTouch Roll-in – moc i niezawodność
Schładzarki szokowe Chill-Touch łączą moc i technologię konstrukcyjną Tecnomac oraz pozwalają użytkownikom korzystać z wózków. Schładziarki idealnie nadają się do zakładów rzemieślniczych lub przemysłowych, schładziarki Chill-Touch są dostępne w wielu różnych wymiarach. Izolowana podłoga z rampą zewnętrzną zapewnia maksymalną szczelność i najlepszą wydajność.
Najważniejsze funkcje serii ChillTouch Roll-in:
SZYBKIE CHŁODZENIE
Wszechstronność za jednym dotknięciem: wybór sondy rdzeniowej lub modalności czasowej, możliwe jest również dostosowanie parametrów cykli do potrzeb produktu.
Od +95°C produkt może osiągnąć w ciągu 90 minut +3°C w środku, zachowując wszystkie swoje właściwości organoleptyczne.
Menu ikon poprowadzi Cię do wyboru typu cyklu bardziej odpowiedniego do schłodzenia produktu.
ZAMRAŻANIE SZOKOWE
Wszechstronność za jednym dotknięciem: wybór sondy rdzeniowej lub modalności czasowej, możliwe jest również dostosowanie parametrów cykli do potrzeb produktu.
Od +95°C produkt może w ciągu 4 godzin osiągnąć -18°C w środku, w pełni przestrzegając norm HACCP.
Menu ikon poprowadzi Cię do wyboru typu cyklu bardziej odpowiedniego do zamrożenia produktu.
NOWY DOTYKOWY PANEL STEROWANIA
Nowy dotykowy panel sterowania, prosty i intuicyjny, do natychmiastowej identyfikacji najodpowiedniejszego cyklu.
Schładzanie szokowe, zamrażanie szokowe lub cykl ręczny dla każdego rodzaju produktu, z możliwością wyboru menu aplikacji (gastronomia lub cukiernictwo).
Mnogość przepisów do zapisania na liście ulubionych oraz możliwość uruchomienia wstępnego schładzania komory sprawiają, że ChillTouch roll-in jest kompletną schładzarką szokową przyjazną dla użytkownika, odpowiednią do każdego zastosowania.
EasyChill MT – komory szokowe tunelowe do większych produkcji
Seria Easy Chill MT to odpowiednie rozwiązanie do zarządzania temperaturą w dużych zakładach produkcji mrożonek, piekarniach przemysłowych, firmach produkujących lody, centrach kuchennych i ogólnie w przemyśle spożywczym. Tunel MT do wózków wjazdowych można dostosować i zbudować zgodnie z dowolnym układem lub potrzebami produkcyjnymi, zapewniając w każdym kontekście maksymalną wydajność i funkcjonalność, zawsze z poszanowaniem produktów.
Najważniejsze funkcje serii EasyChill MT:
SZYBKIE CHŁODZENIE
Dwa różne cykle szybkiego schładzania, oba do schładzania produktów od +95°C do +3°C w środku w ciągu półtorej godziny. Cykl miękki jest przeznaczony do delikatniejszej żywności lub preparatów, podczas gdy cykl twardy należy stosować do żywności o większej gęstości i produktów o dużych rozmiarach.
Każdy cykl schładzania kończy się automatycznym zakonserwowaniem produktu w temperaturze +2°C wewnątrz komory.
ZAMRAŻANIE SZOKOWE
Dzięki wysokiej wydajności i mocy urządzenia każda potrzeba zamrażania zostanie zaspokojona. Tylko jeden cykl do zamrażania produktów do temperatury -18°C w środku, skuteczny w przypadku gęstych, tłustych i dużych rozmiarów żywności.
Na koniec każdego cyklu automatyczna konserwacja produktu jest ustawiana na -25°C wewnątrz komory.
Tecnomac proponuje schładzarki szokowe do cykli chłodzenia i zamrażania od +90°C do +3°C i od +90°C do -18°C.
Szybkie chłodzenie
+90°C > +3°C
Wszystkie gotowane potrawy schłodzone do temperatury pokojowej tracą swoje najlepsze właściwości. Chłodziarki szokowe Tecnomac pozwalają szybko osiągnąć +3°C w rdzeniu żywności, która właśnie została ugotowana. Szybkość tego procesu jest niezbędna, ponieważ zapewnia ograniczenie namnażania się bakterii, co jest szczególnie ważne, gdy żywność ma temperaturę od +65°C do +10°C. Efektem końcowym jest zachowanie jakości, koloru i zapachu żywności.
Zamrożenie szokowe
+90°C > -18°C