Polish English German
Dzielarka do Ciabatty Drukuj

Dzielarka do CiabattyModel Dzieląco-Formujący Bravo:

  • Siedem modeli w trzech wersjach
  • Zespół dzieląco-formujacy BRAVO to owoc 50 letniego doświadczenia i tradycji  Grupy POLIN w sektorze maszyn do produkcji pieczywa.
  • Zespoły BRAVO wyprodukowane zgodnie z wysokimi standardami produkcji są gwarancją wieloletniej trwałości i  pełnego zaufania.
  • Można na nich tylko dzielić kęsy ciasta, dzielić i formować na jednym lub na dwu urządzeniach formujących.

165/4 COMPACT

  • Zestaw najbardziej zwarty ze wszystkich pod względem wymiarów.
  • W tym zespole druga formierka  ustawiona jest zaraz za pierwszą. Między nimi nie ma zatem taśmy spoczynkowej dla ciasta.
  • Może współpracować z następującymi akcesoriami:
    • boczną taśmą do odbioru "ciabatty"
    • wydłużarką ze stali nierdzewnej zaopatrzoną w taśmę do wydłużania
    • wydłużarką ze stali nierdzewnej z górną taśmą napędzaną silnikiem

165/4 P 3

  • Zestaw zwarty pod względem wymiarów.
  • Podajnik taśmowy ciasta znajduje się na wysokości zaledwie 141 cm,  a szerokość podstawy wynosi tylko 60 cm.

165/4, 240/4 i 300/4

  • Zestaw najbardziej klasyczny ze wszystkich.
  • Zestaw dostępny w trzech różnych szerokościach dzielarki: 165, 240 i 300 mm

240/4 i 300/4 2 RZĘDOWY

  • Zestaw cechujący się największą zdolnością produkcyjną.
  • Zestaw dostępny w dwóch różnych szerokościach dzielarki: 240 i 300 mm

Schemat Budowy:

Elementy Składowe Zespołu:

  • Konstrukcja (rama wraz z osłonami) wykonana ze stali nierdzewnej najlepszej jakości dla zagwarantowania wyjątkowej  trwałości.
  • Sześć bocznych płyt, do których mocowane są mechanizmy maszyny, w całości wykonane są z aluminium o gr. 15 mm dla zapewnienia jak największej stabilności i precyzji.
  • Osłony zewnętrzne wykonane ze stali nierdzewnej zapewniają zwiększoną wytrzymałość na uderzenia czy otarcia (np. wózkami) w stosunku do lakierowanej stali, a także zwiększają walory estetyczne.
  • Podajnik taśmowy ciasta o dużej pojemności (13/24 kg zależnie od modelu)
  • Mechaniczne urządzenie „antystresowe” zatrzymuje w razie potrzeby podajnik taśmowy ciasta dla zapewnienia jego bardzo delikatnej obróbki. Zaopatrzone w bardzo czuły hamulec urządzenie  regulowane jest zarówno na głębokość jak i wysokość umożliwiając jak najpełniejsze dostosowanie do wymogów użytkownika.
  • Posypywacz mąką nad wałkami laminującymi  (opcja). Posiada przesłonę regulacyjną oraz niezależne włączanie i wyłączanie ON/OFF (jak i leżąca pod nim taśma podawcza). Pozwala na właściwą regulację ilości mąki, którą ma być posypywane ciasto
  • Zespół laminujący złożony z 4 wałków wykonanych z materiału technoplastycznego. Posiada bardzo precyzyjną regulację grubości w zakresie od 6 do 20 mm. Posiada też elektroniczną regulację prędkości.
  • Pierwsza formierka 4-o wałkowa typu FM-S. Umożliwia podanie kęsów ciasta bezpośrednio do wydłużarki (opcja).
  • Taśma spoczynkowa ciasta. Znajduje się bezpośrednio pod dzielarką, pomiędzy pierwszą a drugą formierką i ma za zadanie zrelaksowanie ciasta pomiędzy jednym a kolejnym formowaniem. Może być zaopatrywana bezpośrednio poprzez uniesienie taśmy podawczej do pierwszej formierki. Mocowana na teleskopach, może być wydłużana w celu ułatwienia odbioru ciabatty.
  • Druga formierka 4-o wałkowa, typu FM-Classic. Dzięki niezależnej konstrukcji ma możliwość obrotu o 90°. Może być używana niezależnie od zespołu, jako tzw. rogalikarka.
  • Zespół posiada kółka z obrotnicą i niezależnymi hamulcami.

Dyski Tnące:

W oparciu o dobór dysków tnących (ich ilość) i regulację grubości ciasta oraz szybkości dzielarki, następuje określanie ciężaru i wielkości kęsów.  Dyski tnące (osobno zakupywane) łatwo wymienialne mają  prędkość (różne długości cięcia) regulowaną:

Elektronicznie dla modeli KAPPA i OMEGA

  • Mechanicznie o trzech prędkościach (3 różne długości kęsów) dla modelu LD
  • Wykonane są z nieprzywierającego materiału technoplastycznego dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Dzięki specjalnie opracowanemu zaczepowi, są bardzo łatwe do wyciągania i wkładania.

Funkcje Komputera OMEGA - OPCJA:

  • Pamięć 30 indywidualnych programów
  • Elektroniczna regulacja ciężaru oraz wielkości produkcji / h.
  • Monitorowanie prawidłowości pracy urządzeń zewnętrznych np. wydłużarki
  • Funkcja HELP jako aktywna pomoc przy nauce obsługi maszyny
  • Wizualizacja funkcji check-up wszystkich alarmów dla zapewnienia bezpiecznego i spokojnego korzystania z maszyny.

Cyfrowy Panel Sterowania KAPPA 2

Cyfrowy panel sterowania KAPPA 2 kontroluje i wyświetla:

  • długość ciętych kęsów ciasta
  • ogólną prędkość roboczą maszyny
  • alarmy maszyny

Akcesoria:

  • Urządzenie do nadawania podłużnego kształtu kęsom ciasta (wydłużarka) o konstrukcji aluminiowej i podstawie ze stali nierdzewnej, dwóch taśmach o szer. 60 cm z napędem, przesuwających się w kierunkach przeciwnych. Urządzenie dostarczane na podstawie na kółkach z obrotnicą i hamulcem, dla zapewnienia łatwości w przestawianiu na małej powierzchni.
  • Urządzenie do nadawania podłużnego kształtu kęsom ciasta (wydłużarka) o konstrukcji aluminiowej i podstawie ze stali nierdzewnej, ( stół i taśma o szer. 600 mm), na podstawie na kółkach z obrotnicą i hamulcem, dla zapewnienia łatwości w przestawianiu na małej powierzchni.
  • formierki typu FM-S 500 FM-S 600
  • podajnik taśmowy ciasta dłuższy niż 500 mm (całkowita długość użytkowa 1570 mm)
  • boczna taśma wyjściowa umiejscowiona za dzielarka; do odbioru małych kęsów ciabatty (niezbędna do produkcji ciabatty w modelu 165/4 Compact)
  • maleńka wydłużarka ze stali nierdzewnej do produkcji bułek wydłużonych.  Szerokość robocza 330 mm. (może być stosowana z zespołami 1 rzędowymi z wyłączeniem modelu Compact).
  • posypywacz mąką do ciast bardzo miękkich
  • podstawka ze stali nierdzewnej do zbierania ciabatty, umieszczona za taśmą spoczynkową.
  • taśma odbiorcza kęsów umiejscowiona za drugą formierką
  • dodatkowa skrzynka elektryczna. Stosowana w przypadku użycia drugiej formierki niezależnie od zespołu
  • przenośny, dodatkowy  panel do  sterowania ułatwiający pracę z bogato rozbudowanym zespołem
  • zaokrąglarka ślimakowa

 
Realizacja Design Media