Dzieląco-Formująca 165/4 P3 |
|
Model Dzieląco-Formujący Bravo:
- Siedem modeli w trzech wersjach
- Zespół dzieląco-formujacy BRAVO to owoc 50 letniego doświadczenia i tradycji Grupy POLIN w sektorze maszyn do produkcji pieczywa.
- Zespoły BRAVO wyprodukowane zgodnie z wysokimi standardami produkcji są gwarancją wieloletniej trwałości i pełnego zaufania.
- Można na nich tylko dzielić kęsy ciasta, dzielić i formować na jednym lub na dwu urządzeniach formujących.
165/4 COMPACT
- Zestaw najbardziej zwarty ze wszystkich pod względem wymiarów.
- W tym zespole druga formierka ustawiona jest zaraz za pierwszą. Między nimi nie ma zatem taśmy spoczynkowej dla ciasta.
- Może współpracować z następującymi akcesoriami:
- boczną taśmą do odbioru "ciabatty"
- wydłużarką ze stali nierdzewnej zaopatrzoną w taśmę do wydłużania
- wydłużarką ze stali nierdzewnej z górną taśmą napędzaną silnikiem
165/4 P 3
- Zestaw zwarty pod względem wymiarów.
- Podajnik taśmowy ciasta znajduje się na wysokości zaledwie 141 cm, a szerokość podstawy wynosi tylko 60 cm.
165/4, 240/4 i 300/4
- Zestaw najbardziej klasyczny ze wszystkich.
- Zestaw dostępny w trzech różnych szerokościach dzielarki: 165, 240 i 300 mm
240/4 i 300/4 2 RZĘDOWY
- Zestaw cechujący się największą zdolnością produkcyjną.
- Zestaw dostępny w dwóch różnych szerokościach dzielarki: 240 i 300 mm
Schemat Budowy:
Elementy Składowe Zespołu:
- Konstrukcja (rama wraz z osłonami) wykonana ze stali nierdzewnej najlepszej jakości dla zagwarantowania wyjątkowej trwałości.
- Sześć bocznych płyt, do których mocowane są mechanizmy maszyny, w całości wykonane są z aluminium o gr. 15 mm dla zapewnienia jak największej stabilności i precyzji.
- Osłony zewnętrzne wykonane ze stali nierdzewnej zapewniają zwiększoną wytrzymałość na uderzenia czy otarcia (np. wózkami) w stosunku do lakierowanej stali, a także zwiększają walory estetyczne.
- Podajnik taśmowy ciasta o dużej pojemności (13/24 kg zależnie od modelu)
- Mechaniczne urządzenie „antystresowe” zatrzymuje w razie potrzeby podajnik taśmowy ciasta dla zapewnienia jego bardzo delikatnej obróbki. Zaopatrzone w bardzo czuły hamulec urządzenie regulowane jest zarówno na głębokość jak i wysokość umożliwiając jak najpełniejsze dostosowanie do wymogów użytkownika.
- Posypywacz mąką nad wałkami laminującymi (opcja). Posiada przesłonę regulacyjną oraz niezależne włączanie i wyłączanie ON/OFF (jak i leżąca pod nim taśma podawcza). Pozwala na właściwą regulację ilości mąki, którą ma być posypywane ciasto
- Zespół laminujący złożony z 4 wałków wykonanych z materiału technoplastycznego. Posiada bardzo precyzyjną regulację grubości w zakresie od 6 do 20 mm. Posiada też elektroniczną regulację prędkości.
- Pierwsza formierka 4-o wałkowa typu FM-S. Umożliwia podanie kęsów ciasta bezpośrednio do wydłużarki (opcja).
- Taśma spoczynkowa ciasta. Znajduje się bezpośrednio pod dzielarką, pomiędzy pierwszą a drugą formierką i ma za zadanie zrelaksowanie ciasta pomiędzy jednym a kolejnym formowaniem. Może być zaopatrywana bezpośrednio poprzez uniesienie taśmy podawczej do pierwszej formierki. Mocowana na teleskopach, może być wydłużana w celu ułatwienia odbioru ciabatty.
- Druga formierka 4-o wałkowa, typu FM-Classic. Dzięki niezależnej konstrukcji ma możliwość obrotu o 90°. Może być używana niezależnie od zespołu, jako tzw. rogalikarka.
- Zespół posiada kółka z obrotnicą i niezależnymi hamulcami.
Dyski Tnące:
W oparciu o dobór dysków tnących (ich ilość) i regulację grubości ciasta oraz szybkości dzielarki, następuje określanie ciężaru i wielkości kęsów. Dyski tnące (osobno zakupywane) łatwo wymienialne mają prędkość (różne długości cięcia) regulowaną:
Elektronicznie dla modeli KAPPA i OMEGA
- Mechanicznie o trzech prędkościach (3 różne długości kęsów) dla modelu LD
- Wykonane są z nieprzywierającego materiału technoplastycznego dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Dzięki specjalnie opracowanemu zaczepowi, są bardzo łatwe do wyciągania i wkładania.
Funkcje Komputera OMEGA - OPCJA:
- Pamięć 30 indywidualnych programów
- Elektroniczna regulacja ciężaru oraz wielkości produkcji / h.
- Monitorowanie prawidłowości pracy urządzeń zewnętrznych np. wydłużarki
- Funkcja HELP jako aktywna pomoc przy nauce obsługi maszyny
- Wizualizacja funkcji check-up wszystkich alarmów dla zapewnienia bezpiecznego i spokojnego korzystania z maszyny.
Cyfrowy Panel Sterowania KAPPA 2
Cyfrowy panel sterowania KAPPA 2 kontroluje i wyświetla:
- długość ciętych kęsów ciasta
- ogólną prędkość roboczą maszyny
- alarmy maszyny
Akcesoria:
- Urządzenie do nadawania podłużnego kształtu kęsom ciasta (wydłużarka) o konstrukcji aluminiowej i podstawie ze stali nierdzewnej, dwóch taśmach o szer. 60 cm z napędem, przesuwających się w kierunkach przeciwnych. Urządzenie dostarczane na podstawie na kółkach z obrotnicą i hamulcem, dla zapewnienia łatwości w przestawianiu na małej powierzchni.
- Urządzenie do nadawania podłużnego kształtu kęsom ciasta (wydłużarka) o konstrukcji aluminiowej i podstawie ze stali nierdzewnej, ( stół i taśma o szer. 600 mm), na podstawie na kółkach z obrotnicą i hamulcem, dla zapewnienia łatwości w przestawianiu na małej powierzchni.
- formierki typu FM-S 500 FM-S 600
- podajnik taśmowy ciasta dłuższy niż 500 mm (całkowita długość użytkowa 1570 mm)
- boczna taśma wyjściowa umiejscowiona za dzielarka; do odbioru małych kęsów ciabatty (niezbędna do produkcji ciabatty w modelu 165/4 Compact)
- maleńka wydłużarka ze stali nierdzewnej do produkcji bułek wydłużonych. Szerokość robocza 330 mm. (może być stosowana z zespołami 1 rzędowymi z wyłączeniem modelu Compact).
- posypywacz mąką do ciast bardzo miękkich
- podstawka ze stali nierdzewnej do zbierania ciabatty, umieszczona za taśmą spoczynkową.
- taśma odbiorcza kęsów umiejscowiona za drugą formierką
- dodatkowa skrzynka elektryczna. Stosowana w przypadku użycia drugiej formierki niezależnie od zespołu
- przenośny, dodatkowy panel do sterowania ułatwiający pracę z bogato rozbudowanym zespołem
- zaokrąglarka ślimakowa

|
|